Naturens videnskaber
Naturens videnskaber giver dig et nyt syn på alting. Du lærer, hvordan matematik, fysik og kemi kan forklare og sætte nærmest hele verden på formel – lige fra stjerneskud og klimaforandringer til musikalsk klang og lægemidler. Det bliver klart for dig, hvilke byggesten universet består af, og hvordan alt er forbundet.
Arbejdsformerne er varierede; dine opgaver vil veksle mellem praktik og teori, alene og i grupper. I fysik og kemi undersøger og afprøver du verden gennem eksperimenter for at få viden om den. I matematik får du forklaret de matematiske beviser og modeller, som du bruger i de naturvidenskabelige fag.
Netop kombinationen af disse tre fra giver dig en grundig forståelse af naturvidenskabens mirakler og muligheder. Tilsammen gør det dig i stand til fx at forstå universet og Jordens udvikling, hvordan vi skaber og udnytter energikilder, og hvordan vi behandler sygdomme i mennesker, dyr og planter.
Du vil desuden opleve, at din studieretning nogle gange toner undervisningen i dine andre fag. Det kan fx være et forløb mellem matematik og dansk om digteren Inger Christensens brug af Fibonacci-tallene eller tallene bag det gyldne snit i renæssancekunst.
I vores arbejde dykker vi blandt andet ned i atomets mægtige kræfter, når det forenes (fusion), spaltes (fission) og afgiver radioaktiv stråling. Vi ser på organisk kemi og kulstoffet omkring os. Og så undersøger vi kasteparablen – den bane en genstand flyver i, når vi skyder den af sted.
Ud over undervisning i klasselokalet og vores laboratorier, vil du også skulle bruge tid i vores makerspace og værksteder. I 2023 bygger vi et drivhus, som skal fungere som et udendørs laboratorium, hvor vi kan observere og undersøge ende flere naturfænomener i praksis.
Vi skal selvfølgelig også på tur. Vi samarbejder med lokale virksomheder, som vi besøger og får indblik i produktion og udviklingsarbejde. Ydermere tager vi til foredrag og oplever eksperimenter på Aarhus Universitet og DTU.
Hvad kan jeg blive?
Studieretningen lærer dig at argumentere præcist, og er et godt valg, hvis du vil uddanne dig indenfor matematik, statistik, naturvidenskab eller teknik. Fx som læge, ingeniør, kemiker, tandlæge, farmaceut, sygeplejerske, laborant eller lærer.
Se, hvilke videregående uddannelser, du får adgang til på adgangskortet.dk - husk at tilføje de valgfag, du vil have.
Skræddersy din faglige profil
Oplagte valgfag for elever på denne studieretning vil ofte være informatik, naturgeografi og biologi eller et løft af niveauet for deres fysik, kemi og idræt.
Se den fulde liste over valgfag og vælg dem, som giver dig din ønskede profil!
Her kan du tage denne studieretning
Vejledning
STX, HTX, HF, EUX eller IB? Har du også svært ved at vælge studie? Bare rolig, vores vejledere skal nok hjælpe dig.
Ansøg om optagelse
Kom, og vær med!
Bliv en del af AARHUS GYMNASIUM-familien. Ansøg om optagelse nu.